Často vzniká nevhodným stravováním a nedostatkem pohybu u koček chovaných výhradně v bytech. Je potřeba si uvědomit, že obezita je nemoc, nikoli jen estetická záležitost.

Koho se nejčastěji týká?

Nejvíce ohroženou skupinou jsou kočky, které žijí výhradně v bytech. Dále pak od přírody leniví jedinci a kočky po kastracích. Kočky, které jsou chované volně, nebo polo volně a mají dostatek pohybu, nejsou tolik náchylné k obezitě, a proto k ní dochází jen ve výjimečných případech.

Chovatelé často bezdůvodně překrmují kočky, které mají pohodlný život. Ty by například vystačily pouze s polovinou krmné dávky než jaká je jim podávána. Častou chybou je stále plná miska suchého krmiva, kterou chovatel průběžně doplňuje, aniž by měl přesnou představu o tom, kolik toho kočka přijala. K tomu jí navíc denně přikrmuje konzervou nebo syrovým masem na přilepšenou a problém je na světě.

Pokud chováme více koček, měli bychom na krmení vždy dohlížet. Mezi kočkami může být soupeřivý, dominantní nebo žravý jedinec a v případě, že bychom krmení neměli pod kontrolou, snadno dojde k tomu, že taková kočka sežere i část krmné dávky jiné kočky. 

Problémy spojené s obezitou

Obezita je nemoc a svůj podíl má i na vzniku celé řady dalších onemocnění. Zatěžuje oběhový aparát, pohybovou soustavu a často stojí za rozvojem cukrovky. Obézní kočky mohou mít potíže se zabřeznutím a následný porod může být kvůli jejich nadváze komplikovaný.

Řešení obezity

Na prvním místě je úprava krmné dávky. Vhodné je zvolit kvalitní granule se sníženým obsahem kalorií např. OPTIMAnova Cat Light, které byly navrženy tak, aby vyhovovaly právě kočkám, které bojují s nadváhou. Díky přírodním ochucovadlům uspokojí i ty nejmlsnější kočky. Navíc je toto vysoce kvalitní krmivo obohaceno o L-karnitin, který pomáhá metabolizovat tuky na energii při zachování bílkovin a svalové hmoty, pozitivně působí i na srdce kočky.  

Není pravdou, že obézní kočce nesmíte podávat žádné pamlsky. Na trhu jsou dostupné pamlsky Amanova Cat Snack Obesity, které přímo doplňují krmivo OPTIMAnova a pomáhají chovatelům v boji s nadváhou. Tyto pamlsky díky svému složení navozují kočce pocit sytosti, snižují hladinu cholesterolu v krvi a chrání imunitní systém kočky.

Kočky, které mají sklon k obezitě, by měly být svým majitelem motivovány ke hře, aby měly i v malém bytě dostatek pohybu.

Líbilo se? Sdílej ...
Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter