S nástupem vyššího věku u psů dochází ke změně trávení a využívání živin z potravy. Z tohoto důvodu bychom měli vhodně upravit krmnou dávku u psích seniorů.

Nástup stáří

Doba, ve které se z našeho psa stane senior, je velmi individuální a nelze jednotně říct, že každý pes nad deset let je starý. Přibližně se můžeme orientovat podle skupin plemen, do které náš pes patří. Obecně platí, že psy malých plemen považujeme za seniory od deseti let, středních plemen od osmi let a velkých už od šesti let.

Se vzrůstajícím věkem dochází ke změnám trávení potravy u psů, snižuje se jejich fyzická aktivita, často trpí obezitou nebo opačně nechutenstvím a objevují se u nich různé zdravotní problémy. A proto bychom měli začít psovi podávat krmiva určená pro výživu seniorů.

Lehce stravitelná krmiva

Krmivo pro psí seniory by mělo být lehce stravitelné vzhledem ke snížené schopnosti trávicího traktu vstřebávat živiny z potravy. Měli bychom krmit kvalitním krmivem, které je určené pro výživu starých psů a to minimálně dvakrát denně. Takové krmivo obsahuje méně tuků a bílkovin a opačně o něco více vlákniny, aby bylo zajištěno snadnější trávení potravy. I u seniorů platí, že příjem bílkovin musí být převážně z živočišného původu, protože trávicí trakt psa je masožravého typu. Trávení bílkovin může zatěžovat organismus zvířete a proto je dobré dávat přednost těm lehce stravitelným, mezi které patří například drůbež, ryby a vejce.

Žaludek i střeva pracují u psích seniorů pomaleji a kvůli tomu u nich dochází častěji k zácpě. Právě zvýšený obsah vlákniny z obilovin, zeleniny nebo ovoce v krmivu se snaží předcházet tomuto problému u psů.

Psí senioři mají zvýšenou potřebu některých vitamínů například B a E, už tolik nepotřebují některé minerální látky a jsou pro ně vhodné nenasycené mastné kyseliny. Toho jsou si výrobci krmiv vědomi a tak kompletní krmiva pro seniory obsahují vše, aby byla jejich potřeba kompletně pokryta.

Stáří nerovná se nemoc

Pro každé životní stadium psa je vhodné jiné krmivo. A jinak tomu není ani u starých psů. Skutečnost, že je trávicí trakt pomalejší, snižuje se funkce ledvin, jater a potřeba fyzické aktivity je nižší, automaticky neznamená, že je pes nemocný. Kvalitní krmiva mohou psovi zajistit spokojené a aktivní stáří.

Bohužel platí, že psi jsou v tomto období náchylnější k různým onemocněním. Proto je vhodné začít se psem chodit na tzv. preventivní prohlídky geriatrických pacientů. Díky těmto vyšetřením může veterinární lékař včasně stanovit případnou diagnózu a zahájit léčbu. Stále platí, že prevence a brzké zahájení léčby má smysl.

Fotografie Ivka Popovská

Líbilo se? Sdílej ...
Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter