V době, kdy se naši čtyřnozí kamarádi zotavují po nemoci nebo operaci, dochází k obnovení funkcí organismu. Pro nás majitele to bývá stresující období. Často proto, že naše kočka nebo pes odmítá potravu.

Ztráta chuti k jídlu

V období uzdravování se s nechutenstvím potýká většina majitelů psů a koček. Stává se, že už během nemoci u zvířete dochází ke snížení příjmu krmiva. Ostatně právě nechutenství bývá častým prvním příznakem, že se s kočkou nebo psem něco děje.

Pokud zvíře nepřijímá krmivo jeden den, není důvod k obavám. Pokud zvíře odmítá krmivo i další dny nebo je příjem krmné dávky snížen na méně než polovinu po dobu delší než tři dny, je nutná návštěva veterinárního lékaře.

Dlouhodobě trvající nedostatečný příjem živin má za následek poškození funkcí organismu. Proto je velmi důležité, zvířeti zajistit kvalitní stravu, která bude vysoce stravitelná a chutná.

Kvalitní výživa

Nejenom v průběhu rekonvalescence bychom měli dbát na dostatečnou výživu našeho mazlíčka. Kvalita podávaného krmiva přímo ovlivňuje zdravotní stav u koček a psů.

Během hojení ran jsou nezbytnou složkou potravy bílkoviny. Ty by měli být z větší části živočišného původu. Mezi vysoce stravitelné složky krmiva patří například losos, králík nebo kuřecí játra, která mají potřebnou energetickou hodnotu a optimální koncentraci základních živin. Díky bílkovinám dochází i k vyrovnávání úbytku svalové hmoty a podpoře imunitního systému, který bývá po nemoci oslaben.

Na rychlejší průběh hojení ran, tkání a zotavování se má i vliv obsah omega-6 mastných kyselin nebo vitamíny A,E a zinek obsažený v krmivu pro psy a kočky.

Krmivo pro domácí zvířata, které je vyrobeno za použití surovin té nejvyšší kvality zajišťuje dostatečné množství energie a živin na základě vysoké stravitelnosti. Vhodně zvolené čerstvé suroviny jsou také zárukou chutného krmiva, které bývá dobře přijímáno i u zvířat se sníženým apetitem.

Krmení z ruky

Existuje několik ověřených rad, jak povzbudit domácího mazlíčka k jídlu. Mezi ty nejčastější patří, podávat krmivo o pokojové teplotě, granule zalít teplou vodou případně vývarem nebo přimíchat do granulí masovou konzervu. Stává se však, že ani tohle zvíře nedonutí přijmout krmivo. Pak nezbývá nic jiného než se obrnit trpělivostí a zkoušet zvíře krmit z ruky za klidného povzbuzování. Pokud ani tohle nezabere, je nutné stav konzultovat s veterinárním lékařem, který navrhne další postup, nejspíše krmení psa, kočky za pomocí stříkačky.

Krmivo bychom měli zvířeti podávat několikrát denně po malých porcí. Čerstvá voda by měla být vždy k dispozici.

Líbilo se? Sdílej ...
Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter