Koupě štěněte nebo kotěte je krok, který ovlivní celou vaši rodinu a měl by být náležitě zvážen. S novým členem rodiny by měli všichni souhlasit, protože jde o závazek klidně i patnáct let dlouhý.

Kočka nebo pes

Chcete domácího mazlíčka, ale stále váháte, jestli je pro vás lepší kočka nebo pes? Pak zvažte vaši časovou vytíženost a fyzickou kondici.

Kočka vydrží mnohem déle bez vaší nepřítomnosti než pes. Většinu dne prostě prospí a málokdy ji napadne z nudy rozkousat boty. Pokud má potřebu, jednoduše ji vykoná do kočičí toalety a na vás bude potom pouhé odstranění hrudek. Kočky nevyžadují zábavu v podobě procházek a nekonečného aportování míčku. Často jim stačí, že si mohou jen tak lehnout na váš klín.

Pes je vhodný pro lidi, kteří vedou aktivní život a mají rádi dlouhé procházky přírodou. Psi potřebují venčit a to ideálně třikrát denně. V případě, že máte zahradu, může být pro vás řešením, jak zajistit psovi venčení a dostatek pohybu. Někteří majitelé, především malých plemen, mají své mazlíčky naučené na savé podložky v bytě, ale ani ty neřeší potřebu pravidelného pohybu. Díky procházkám se psem můžete potkat i nové přátele.

Měsíční náklady na potřeby pro kočku nebo psa jsou velmi podobné, stejně jako poplatky za služby veterinárního lékaře.

Kdo se mi postará o mazlíčka, když budu na dovolené

Ještě před samotnou koupi psa nebo kočky je dobré vědět, kdo se vám může postarat o zvíře během vaší dovolené nebo například pobytu v nemocnici.

Většina hotelů, ubytovacích zařízení akceptuje domácí mazlíčky za poplatek. Pes jistě ocení, že si dovolenou může užívat společně s vámi, ale pro kočku by to mohl být velmi stresující zážitek a je lepší ji na dovolenou nebrat. Výjimkou může být pobyt na chalupě za předpokladu, že na ni jezdíte často a kočce na ní můžete zařídit její “druhý domov”.

Pokud na dovolenou nechcete brát svého čtyřnohého kamaráda, pak musíte zajistit někoho, kdo se o něj během vaší nepřítomnosti postará. Můžete oslovit příbuzné, přátele nebo dobré sousedy. Psi nemívají problém se změnou prostředí a pokud například váš kamarád souhlasí, že si na týden k sobě vezme vašeho psa, s největší pravděpodobností nemusíte očekávat žádné problémy. V případě, že nemáte nikoho, kdo by byl ochotný pečovat o vaše zvíře, budete muset psa umístit do tzv. psího hotelu, ve kterém se vám o něj postarají. I když jsou taková zařízení téměř v každém větším městě, bývají o prázdninách stále plně obsazená a místo pro psa se musí rezervovat s dostatečným předstihem. Cena za noc je potom různá v závislosti na lokalitě, nabízených službách a sezóně. V průměru můžete počítat s částkou 300 Kč za psa na noc. V některých psích hotelech lze ubytovat i kočky, ale jak bylo napsáno výše, kočky nenesou dobře změny prostředí. Své kočce byste se měli spíše pokusit najít někoho, kdo jí bude, během vaší nepřítomnosti, denně chodit krmit a mazlit přímo k vám domů. Existují i služby tzv. profesionální kočičí chůvy, které pečují o kočky v jejich domovech. Za tuto službu zaplatíte srovnatelnou částku jako za pobyt mazlíčka ve zvířecím hotelu.

Je průkaz původu nezbytný

Průkaz původu je jakousi zárukou, že kupujete plemeno kočky nebo psa, které jste si vybrali pro jeho typické vlastnosti. Celá řada chovatelů dělá svou práci zodpovědně a o své svěřence pečuje s láskou. Nechává chovná zvířata testovat na genetická onemocnění, pravidelně je očkuje a odčervuje. Potomci odcházejí do nových rodin plně očkovaní a odčervení s předpokladem pevného zdraví. Seriózní chovatel vám bude nápomocen s výběrem chovatelských potřeb, krmiva, výcvikem případně s přípravou na výstavu. V případě, že je pro vás pořizovací cena za mazlíčka s průkazem původu příliš vysoká, zajděte si raději vybrat svého nového kamaráda do útulku, než abyste podpořili tzv. množitele. Na rozdíl od koupi zvířete od množitele bude kotě, štěně z útulku očkované, odčervené a vykastrované. Pořizovací částka je pouze zlomek toho, kolik vás bude do budoucna čtyřnohý kamarád stát.

Líbilo se? Sdílej ...
Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter