Plemeno něvská maškaráda má svůj původ v Rusku, stejně jako sibiřské kočky. Někteří chovatelé tvrdí, že jde o sibiřky pouze se siamským zbarvením tzv. colorpoint, avšak organizace FIFe je v roce 2009 uznala jako samostatné sesterské plemeno právě sibiřské kočky. Standard vychází z popisu plemene sibiřek a je umožněno jejich vzájemné křížení.

Něvy jsou středně velké, až velké kočky, s mohutnou stavbou těla. Mají polodlouhou hustou srst s dlouhým, bohatě osrstěným ocase. Mohou být s kresbou, nebo bez ní, v různých barevných varietách, jako je modrá, červená nebo třeba i želvovinová. Jejich velké oči mají na rozdíl od sesterského plemene vždy pouze modrou barvu. Povahou jsou to společenští jedinci, kteří rádi vyhledávají přítomnost svých lidí. Dobrým parťákem bývají i malým dětem.

Život po boku něvské maškarády

Abychom se dozvěděli více o něvách, jak se jim mezi chovateli zkráceně říká, navštívili jsme chovatelskou stanici White Miracle, CZ, ve které nás přivítala Martina Svobodová a její krásné kočky. Na vlastní oči jsme měli možnost vidět, že je pravda, co se o nich říká, že jsou to vlastně tak trochu kočkopsi. Něvské maškarády nemívají extrémní povahové rysy, patří spíše ke klidným plemenům s mazlivou povahou. Právě díky té se často využívají pro felinoterapiii.

Celý rozhovor najdete na https://www.juko-krmiva.cz/nevska-maskarada-cl75.php

Fotografie pochází z archivu CHS White Miracle, CZ   

Líbilo se? Sdílej ...
Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter