Určitě máte tuhle zkušenost taky. Přijdete na prodejnu, chcete koupit granule.  Prodavač vám řekne, že není potřeba kupovat celé velké balení (malé možná záměrně nenabízí) a nabídne vám zakoupení potřebného množství z otevřených pytlů na váhu. Výhodné, pohodlné, možnost vzít i malé množství na ochutnávku. Děláte dobře? Pojďme se zamyslet, jestli zdánlivá výhoda je opravdu výhodou.

Přínosné vitamíny x bezcenné krmivo

Granule obsahují celou řadu vitamínů, které jsou nezbytné pro zdraví vašeho mazlíčka. Některé jsou rozpustné v tucích, jiné ve vodě. Vitamíny A, B1, C a E jsou hned po otevření balení ničeny světlem. Je tedy nezbytné skladovat krmivo s ohledem na tento fakt.

Tím, že se krmivo z otevřených balení trvale vystavuje přístupu vzduchu, dochází k jeho oxidaci. Navíc ztrácí na kvalitě tuky, které obsahuje. V těch se se rozpouští právě ty zdraví prospěšné vitamíny a granule se stávají méně přínosnými. Při dlouhodobě nevhodných podmínkách uskladnění dochází dokonce ke žluknutí obsaženého tuku. To už je opravdový problém, který může zvíře ohrozit. Vyvolá zažívací potíže, zvracení, rozhodí trávení. Krmivo, které má být přínosem, se tak stane pro zvíře hrozbou.

Je dobré mít na paměti, že právě ty nejvíce kvalitní granule neobsahují žádné umělé konzervační látky a podléhají zkáze nejrychleji.

Plíseň, kam se podíváš

Vlhkost a teplota jsou při skladování granulí velkým problémem. Když se granule skladují v otevřeném pytli, okamžitě po rozdělání balení začnou přijímat vlhkost. Ta vytváří ideální prostředí pro růst plísní. Optimální vlhkost granulí je mezi 8 a 10 procenty. Běžné prostředí na prodejně však bude mít pravděpodobně mezi 40 až 60 procenty vzdušné vlhkosti. To už nezní pro granule tak ideálně, viďte.

S teplotou je to podobné. Krmivo se má skladovat v teplotě do 25 stupňů Celsia. Především pak to otevřené krmivo. Klasická situace, léto, prodejna bez klimatizace a krmivo v otevřených pytlích. Ideální prostředí, které urychlí žluknutí tuků, růst nebezpečných bakterií a plísní, připraví ornou půdu pro další z problémů otevřeného krmiva –  škůdce.

Nevítaní strávníci

Psí krmivo nechutná jen psům. Chutná také molům, myším a další havěti. Do otevřených balení si mohou chodit jako do baru s trvalou otevírací dobou. Například molům to může trvat jen týden, než se v krmivu zabydlí. Pokud jsou granule skladovány nevhodně, mohou mít zárodky molů v sobě již na prodejně.

Ani trvanlivost netrvá věčně

Přemýšleli jste někdy, jak se to dělá s doplňováním velkých pytlů granulí? Jestli je obchodník vybere až na dno a otevře nový pytel (a za jak dlouho tato situace nastane) nebo jestli v půlce pytle nasype nahoru čerstvou várku (v lepším případě to trochu promísí s várkou starší) a na spodku zůstává zoxidované, případně žluklé a staré krmivo? Nebo si opravdu myslíte, že je obchodník natolik uvědomělý, že má na pytli vyznačeno, kdy přesně ho načal?

Opak je pravdou. V otevřených pytlích (případně v rozvážených sáčcích na váhu) velmi často končí krmivo, kterému právě končí doba trvanlivosti. Obchod, ve snaze prodat, přesune přesně tohle krmivo do otevřených pytlů, ve kterých není doba trvanlivost nijak zřejmá.

Ještě pořád vám připadá tak lákavé kupovat krmivo z otevřených pytlů?

Granule by rozhodně neměly být cítit žluklým tukem, neměly by na sobě mít plíseň ani stopy po molech. Jen takto čerstvé a kvalitní krmivo je pro vašeho čtyřnohého miláčka opravdovým přínosem. A přesně tyhle body vám u krmiva kupovaného z otevřených balení nikdo zaručit nemůže.

Granule potřebují sucho, uzavřený obal bez přístupu vzduchu a bez možnosti přístupu škůdců. Ideální je koupit si menší balení krmiva, které nebude třeba dlouho skladovat. Nejlépe hned po otevření přesuňte granule, i s obalem, do větší nádoby se vzduchotěsným uzávěrem, který zabrání přístupu vlhkosti,  vzduchu i škůdců . Uzavřené granule uložte  na suché a tmavé místo a pravidelně kontrolujte vizuálně i čichem jejich kvalitu.

Pokud nemáte barel na granule, nezoufejte. Zkuste hledat krmení, u kterého na výše uvedené skutečnosti myslel už výrobce. Například velká balení granulí Optimanova mají hermetický systém otevírání a uzavírání Top-Zip, díky kterému zachovává čerstvost po dlouhou dobu.

Líbilo se? Sdílej ...
Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter