Popis plemene

Mainská mývalí kočka byla vyšlechtěna v Americe křížením amerických koček a dlouhosrstých koček dovezených z Evropy. Standard plemene byl celosvětově FIFe uznán roku 1976. Od té doby si toto majestátní plemeno získalo celou řadu obdivovatelů a dnes patří mezi nejoblíbenější polodlouhosrstá plemena u nás.

on-mainska-myvali-kocka_resize

Mainským mývalím kočkám se často mezi chovateli říká “něžní obři”. Žádní drobečkové to rozhodně nejsou, protože kocouři dorůstají až do délky jednoho metru a váhy 12 kilogramů. Celou robustnost plemene potom dokresluje i hustá srst a dlouhý, bohatě osrstěný ocas. Barva srsti je přípustná v několika barevných varietách s kresbou nebo bez kresby. Přívlastek “něžní” mají proto, že taková je jejich povaha – přátelská, něžná a oddaná.

Život ve společnosti mainské mývalí kočky

Jaké to je, když vám společnost dělá hned několik koček tohoto plemene, jsme se zeptali chovatelky Lucky Baurové z chovatelské stanice La Mendoza, CZ.

on-mainske-myvali-kote-2_resize

Paní Lucie všem obdivovatelům mainských mývalích vzkazuje, že jedním slovem báječné. Zároveň však dodává, že právě kvůli jejich povaze, o které často lidé hovoří jako o “psí”, je tohle plemeno dnes velmi moderní a žádané. Bohužel ne všichni zájemci o koťátko si připouští, že je to také velmi náročné plemeno především požadavky na údržbu srsti a kvalitní potravu, která by měla být složená z kvalitních granulí (doporučujeme OPTIMAnova CAT) a syrového masa. Mainky nesnáší samotu a i s tímto by měl budoucí majitel počítat. Chovatelka proto doporučuje pořídit si rovnou dvě kočičky, které se během nepřítomnosti svého pána samy mezi sebou zabaví.

on-mainske-myvali-kote_resize

Celý rozhovor najdete na: http://www.juko-krmiva.cz/mainska-myvali-kocka-cl58.php

Fotografie pochází z archivu Lucie Baurové

Líbilo se? Sdílej ...
Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter