Znám mnoho dobrých fotografů, ale jen málokterý dokáže zaznamenat a vystihnout krásu foceného zvířete. I fotografie zvířete musí zachycovat kouzlo a jedinečnost okamžiku.

Začátek příběhu

Znáte to, na sociální síti máte přátele a ti mají další přátele a různě mezi sebou ledacos sdílí a vy tak denně uvidíte desítky příspěvků. Většinou jsou to stále dokola se opakující hlouposti, které vám už lezou krkem, když v tom se objeví příspěvek, který vás pobaví, zaujme. V mém případě tím příspěvkem byly fotografie koček od nějaké Ivky. Pomyslela jsem si; fakt dobré fotky. A pak se za pár dnů objevilo další album fotek zvířat a zase od Ivky. Neznala jsem ji, ale věděla jsem, že tu paní musím poznat, protože má to, co já potřebuji – hromadu krásných fotek, které mají duši.

po-ranu-venku_resize

Kdo je Ivka?

Ivka Popovská Kinclová sama o sobě ráda říká, že je amatérská fotografka z Brna. Já bych to pozměnila na talentovaná fotografka, kterou nudí čísla a miluje zvířata, především pak kočky. Její fotografie většinou doplňují články, které pro vás píšeme, jak zde na blogu OPTIMAnova, tak i na webových stránkách http://www.juko-krmiva.cz/clanky.php. Její práce fotografky můžete využít i vy. Potkat ji můžete na výstavách koček i psů a ráda za vámi přijede až domů. Pro více informací navštivte http://blejskni.webnode.cz/.

i-ja-dokazu-zasneny-pohled

Pracuje s nekonečnou trpělivostí, snaží se nejprve poznat každé zvíře tak, aby co nejlépe zachytila jeho krásu a výjimečnost. Navíc to je velmi skromná a milá mladá paní.

je-tato-poza-to-prave

Zjišťovala jsem, v čem spočívá tajemství úspěchu při fotografování zvířat. Tady jsou rady a tipy přímo od Ivky.

Jak vyfotit čtyřnohého miláčka, když zrovna po ruce nemáte zkušeného fotografa?

Hlavně buďte trpěliví, protože zvíře prostě není model a rozhodně na povel neposedí a nenahodí ten svůj kukuč, pro který ho tolik zbožňujete.
Nefoťte zvířata seshora ani zespodu, protože je to zkresluje. Mějte objektiv v úrovni jejich očí.

na-vystave-kocek

V případě, že je to možné, si dopředu vyberte místo, na kterém byste rádi fotografii pořídili. Můžete si udělat několik fotek na zkoušku ať víte, jak jste na tom se světlem a expozicí. Dostatek kvalitního světla je nesmírně důležitý pro výslednou ostrost fotografie a zajímavé místo pak dokresluje celkový dojem.

aha-taky-te-vidim
Je dobré fotit ve dvou. Jeden ovládá fotoaparát a druhý se stará o zvíře, dává mu povely a snaží se nasměrovat jeho pohled vhodnou hračkou nebo pamlskem. Dostatek pamlsků a vhodných hraček je přímo povinnou výbavou během focení psů a koček.

naprosta-spokojenost

V případě, že nemáte zkušenosti s nastavováním fotoaparátu, je dobré využít automatického režimu sport při pořizování snímků.

Hlavně buďte trpělivý a nezoufejte, když ze 100 fotek bude dobrá pouze jedna, berte to jako úspěch. Tohle se totiž děje i profíkům 😉

Fotografie pochází z archivu fotografky Ivka Popovská Kinclová

Líbilo se? Sdílej ...
Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter