V prvních dnech po porodu se většinou o výživu svých mláďat stará výhradně fena. Okolo 4. týdne věku štěňat přebíráme zodpovědnost na sebe, když začínáme zavádět první příkrmy.

Nenahraditelné mateřské mléko

Pokud během a po porodu nenastaly žádné komplikace, feně se narodil obvyklý počet štěňat, měla by být produkce mateřského mléka v prvních dvou týdnech dostatečná a my se nemusíme o krmení štěňat starat. Jen si pravidelně kontrolujeme váhové přírůstky štěňat a hlídáme fenu, aby pravidelně přijímala potravu, vodu a našla si čas na venčení. Psychická a fyzická kondice feny je klíčová pro produkci mateřského mléka.

Při velkém počtu štěňat se někdy nevyhneme dokrmování umělým mlékem, které podáváme spíše silným štěňatům. Mateřské mléko nemůžeme nikdy zcela nahradit a proto by jej přednostně měla pít právě malá štěňata. Máme-li ve vrhu slabá mláďata, která nedokáží sama sát, pak se pokoušíme o jejich krmení pomocí lahve nebo stříkačky.

S pozdějším úbytkem mateřského mléka přicházejí na řadu vhodně zvolené příkrmy štěňat. Kolem 3. až 4. týdne můžeme začít s jedním příkrmem denně a postupně dávku a četnost zvyšovat. Štěňata se v tomto věku pomalu začínají sama zajímat o jinou potravu. Pro snadný přechod je dobré první příkrmy nabízet s mléčným základem. Velmi oblíbenou variantou umělého mléka pro štěňata je kozí mléko, které je velmi dobře stravitelné a bohaté na důležité vitamíny a minerály. Na rozdíl od kravského nezpůsobuje tak často průjmy. Podávaná potrava by měla mít ideálně tělesnou teplotu.

Odstav štěňat

Na trhu chovatelských potřeb je celá řada produktů určená pro výživu štěňat. K výběru správného krmiva bychom měli přistupovat zodpovědně. Kvalitní krmivo pomůže našim mazlíčkům zajistit dlouhý a spokojený život.

Přechod na pevnou stravu bychom neměli uspěchat, protože trávicí trakt štěněte potřebuje tzv. dozrát, aby byl schopen na plno strávit tuhou formu potravy. Okolo 4. týdne je dobré používat spíše masové směsi ředěné umělým nebo kozím mlékem. Zhruba o dva týdny později můžeme začít ke krmné dávce přidávat i granule. Ty je dobré ze začátku nechat před krmením rozmočit. Jak štěňata rostou, přidáváme méně tekutin a kolem 8. týdne můžeme granule zkrmovat již suché.

V období úplného odstavu mezi 6. až 8. týdnem krmíme štěňata nejlépe šestkrát denně. Od dvou do tří měsíců věku je dobré nabízet štěňatům čtyři porce krmiva denně. Pro zažívací trakt štěněte je dobré, aby i v pozdějším věku dostávalo krmnou dávku rozloženou do minimálně dvou porcí.

Po 8. týdnu začínají štěňata odcházet do nových domovů. Správný chovatel vždy podá novým majitelům informace týkající se krmení, na které je štěně zvyklé a vybaví je balíčkem s krmením.

Zásady správného krmení

Štěňata nepřekrmujeme, abychom zabránili přetěžování zažívacího ústrojí a pohybového aparátu. Je dobré řídit se pokyny výrobce krmiva a zohlednit aktivitu štěněte. Aktivní jedinci potřebují ke správnému růstu více energie, než méně aktivní štěňata. Pravidelně našeho mazlíčka vážíme a sledujeme jeho výživový stav. S věkem krmnou dávku úměrně zvyšujeme.

Krmení by mělo být rozložené do minimálně dvou dávek denně. Psa krmíme přibližně ve stejnou denní dobu a na stejném místě. Nikdy nepodáváme krmivo přímo z lednice. Nedojedené zbytky potravy odstraníme a už dále nepodáváme.

Pokud ke krmení štěňat používáme kompletní krmivo, nepřidáváme žádné vitamínové doplňky. Můžeme tím například narušit důležitou rovnováhu mezi poměry vitamínů a minerálů. Podobně přistupujeme k podávání pamlsků. Pamlsky bývají častým důvodem vzniku nadváhy u psů. Mnoho majitelů si neuvědomuje, že i pamlsky mají svou energetickou hodnotu a proto je dobré hlídat množství, které štěněti členové rodiny podávají a případně upravit dávku běžně podávaného krmiva.

Kvalitní krmivo pro štěňata

Pokud se rozhodneme krmit štěně průmyslově vyráběnými krmivy, měli bychom vybírat receptury, které mají vysoký obsah živočišných bílkovin, protože trávicí trakt psa je především masožravého typu. Vhodné krmivo by mělo obsahovat co nejnižší podíl obilovin, luštěnin, hlíz a zeleniny a co nejvyšší možný obsah čerstvého nebo sušeného masa. Vybíráme krmiva, která neobsahují umělé přísady a chemické konzervanty.

Bohužel stále častěji vídáme, že i malá štěňata trpí jistou potravinovou intolerancí nebo alergií. Na trhu jsou proto dostupné i speciální diety pro štěňata ve formě mokrého i suchého krmiva.

Kvalitní výživa se projevuje na fyzickém i psychickém stavu psa a proto bychom výběr kvalitního krmiva neměli podcenit.

Líbilo se? Sdílej ...
Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter