Výstavy koček nás prostě baví. Proto jsme se letos s naším stánkem Visán OPTIMAnova rozjeli hned na několik mezinárodních výstav koček. V letošním roce se ještě chystáme na mezinárodní výstavy koček do Brna, které se konají 12.-13.listopadu v Kulturním centru Semilasso pořádající organizací je ZO Kočky Brno a na mezinárodní výstavy koček do Olomouce, které se konají 3.-4.prosince na výstavišti Flora Olomouc a pořádá je organizace SO Olomouc.

brn_5178

Co jsme se dozvěděli?

Na kočičích výstavách jsme potkali celou řadu koček tzv. ušlechtilých plemen. Krásné, mohutné, chlupaté, štíhlé, bezsrsté, dospělé kočky, koťátka, šampiony, mezinárodní premiory a mnohem víc barevných variet než obsáhne tento článek. Překvapilo nás, že i kočky bez rodokmenu mají svou třídu, ve které je jejich majitelé mohou vystavovat. Dokonce i kočka bez průkazu původu může získat nominaci do BIS a samotné ocenění BIS.

Že nevíte, co znamená zkratka BIS? Také jsme přesně nevěděli, ale stačilo se zeptat chovatelů koček na výstavách, kteří nás ochotně zasvětili do tajů světa kočičích výstav.

brn_6207

Tedy pod zkratkou BIS (z anglického Best in Show) se ukrývá soutěž o nejlepšího jedince výstavy ve své skupině a třídě. Bývá vyhlašována až na samém konci výstavy. Kočky musí být tzv. nominované do BIS, aby mohly později soutěžit o BIS. Na výstavní klece se dávají cedulky s textem například “Mám nominaci”, aby i návštěvníci měli přehled o tom, které kočky budou mezi sebou soutěžit v BIS. Už samotnou nominaci do BIS vnímají chovatelé jako velký úspěch své kočky.

Chcete se dozvědět víc informací o výstavách koček? Pod dozorem chovatelů koček vznikly články: S kočkou na výstavu 1, S kočkou na výstavu 2 a stručný přehled Oficiální FIFe třídy, národní třídy a certifikáty.

brn_6217

Za pár týdnů se s vámi moc rádi uvidíme na V. a VI. Mezinárodní výstavě koček v KC Semilasso v Brně, kde budeme i s našim stánkem Visán OPTIMAnova. Na obou výstavách budou k vidění různá plemena ušlechtilých koček a i kočky domácí. Po oba dny bude probíhat divácká soutěž O nejsympatičtější kočku výstavy, v sobotu se uskuteční speciální soutěž Kočka a dítě. Na návštěvníky a vystavovatele se těšíme nejen my, ale i speciální host, který přijal pozvání pořádající organizace ZO Kočky Brno.

Fotografie pochází z archivu ZO Kočky Brno

Líbilo se? Sdílej ...
Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter