Krmivo a výživa je základem zdraví a, přestože mohou existovat všeobecné faktory platné pro všechny, vždy musí přihlížet ke specifickým vlastnostem daného zvířete, zejména k věku, rase a hmotnost zvířete.

Potřeby zvířat se mohou značně lišit v různých fázích života, rovněž se mohou lišit v závislosti na jejich fyzické kondici a charakteru, který je také ovlivňuje. Důrazně se tedy doporučuje řešit tyto odlišnosti a dodržovat obecná doporučení, která můžeme získat u svého veterináře nebo navštívit výživového specialistu pro zvířata, který nám může dát přesná doporučení přímo pro dané zvíře a dohlédne, aby byly pokryty všechny indikované potřeby.

Takže budete muset změnit krmivo a výživu svého čtyřnohého přítele.

Zvířata mají rozdílné výživové potřeby v různých fázích svého života. Jako novorozenci, tak jak je přirozené, vše co potřebují a co je zajímá, je mléko jejich matky, které obsahuje všechny důležité živiny potřebné v prvních dnech a týdnech života. Později, začnou jíst tuhou stravu, ale přechod by měl být proveden postupně, aby byl usnadněn jejich příjem, a tělo netrpělo náhlou změnou.

Štěňata obvykle jedí méně než dospělí jedinci, avšak mají tendenci jíst vícekrát během dne obvykle čtyři nebo pět jídel v průběhu celého dne. Kromě toho je třeba brát v potaz jejich vysoká aktivita a poměrně rychlý fyzický vývoj, z toho důvodu mají obvykle krmiva pro štěňata větší množství kalorií, s vyváženým podílem proteinů, vitamínů, tuků a dalších živin, které společně poskytují vše, co štěňata potřebují pro řádný vývoj svých kosti, svalů a kloubů.

Naopak dospělí psi potřebují méně kalorií. Tento fakt ale vždy záleží na jejich rase, případně skutečné aktivitě, neboť někteří psi jsou mnohem aktivnější než ostatní a proto mají větší spotřebu energie. Rovněž mějte na paměti, že velikost psa může ovlivnit množství krmiva, které vyžaduje. Dokonce i místo, kde pes žije, má na tuto problematiku vliv. Protože ve velmi chladných oblastech kde bývá tuhá zima jsou třeba jiné živiny, než při životě v oblastech suchých a horkých.

Obecně platí, že starší psi mají nižší kalorický příjem, jelikož se snižuje jejich fyzická aktivita. Klíčovým faktorem může být hmotnost, protože mnoho psů v posledních letech přibralo více než je jejich optimální hmotnost. Zvýšená hmotnost jim může způsobit potíže s klouby, svaly ale i vnitřní problémy.

Jak si můžete všimnout, krmivo a výživa se musí měnit po celou dobu života. Musí rovněž splňovat určité podmínky týkající se fyzické kondice a životního stylu daného jedince. Tohoto cíle je snadnější dosáhnout za předpokladu, kdy krmivo odpovídá kvalitou, čerstvostí a přirozenými surovinami a je navrženo speciálně pro určitý věk a fyzickou kondici. Samozřejmě, že navíc je dobré naslouchat radám veterinářů a odborníků na výživu zvířat, kteří nám mohou sdělit jaké kroky činit v kterékoli životní fázi, takže naši kamarádi budou mít naplněný a zdravý život.

Líbilo se? Sdílej ...
Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter